mlsuprave-cir
Његошева 18 34220 Лапово, Србија  Teл: +381 34 853 159   E-пошта: office@lapovo.rs
Добродошли у Лапово/ Dobrodošli u Lapovo/ Welcome to Lapovo

O Лапову


Општина Лапово се налази у централном делу Републике Србије и у северо-западном делу Шумадијског округа коме aдминистративно припада и простире се на 5.522 хектара. Први писани трагови о Лапову датирају из 12 века, мада су поузданији они потичу из периода који након Косовске битке, где се помиње насеље као Хлапова пољана. У Повељи Књегиње Милице из 1395 год. помиње се добро војводе Михајла у Хлаповој пољани, данашњем Лапову, на основу чега се може закључити да је Лапово насеље средњевековног порекла. Након ослобођења од Турака отпочиње бржи развој насеља Лапово, пре свега захваљујићи свом повољном геостратешком положају. Указом краља Александра Обреновића, Лапово је 1896. год. проглашено за варошицу.

Општина Лапово има повољан геостратешки положај, смештена је на Коридору 10, на раскрсници ауто-пута Београд-Ниш. Лапово, такође, представља и један од најважнијих железничких чворова, на железничкој прузи Београд-Ниш-Атина. Због свог изузетног географског положаја, Лапово се данас налази у фази динамичног развоја Економског, који је праћен појавом великог броја домаћих и страних инвеститора.

Једна од првих гринфилд инвестиција у Лапову је “Кроноспан Срб”, аустријска фирма плочастих материјала. Према проценама агенције за страна улагања (СИЕПА), да је једна од највећих директних инвестиција у 2009.години, не само по вредности инвестиције, већ и по броју нових радних места. У Лапову је отворена и савремена комунално-санитарна депонија “Врбак” која је изграђена по најсавременијим еколошким стандардима. Сама инвестиција је поверена концерну А.С.А. са седиштем у Републици Чешкој. Форма Идеале, Вакер Неусон, Ходлемаиер, Логист Центар, Тир база ДВ олил, Елинг, међународни камп лепих уметности и спорта (ЕЦПД и ОУН), Центар за рехабилитацију са минерално-геотермалним водама (Хуманитарна организација из Француске) су такође, исказали намеру да инвестирају у општини Лапово. Усвајањем ГУП-“Лапово 2020” створен је основ за формирање индустријских зона и за привлачење страних инвеститора. Привреду у Лапову чине ГИК “1.мај” који се налази у процесу ревитализације, после приватизовања овог предузећа, као и 44 предузећа и 245 приватних према статистичким подацима предузетника АПР-.

Окосницу привреде чине мала и средња предузећа медју којима су: КОЛОР ПРЕС, ЕКО ГРАФО ДУГА, СОМИЛ, Д i Н САНИ, АЛФА, ФИТ СТЕП, Као и многи други велики број који упшљавају радника са територије Општине Лапово. Привредници Лапова су још 2006. године основали “Удружење приватних предузетника”. Кроз формирање Канцеларије за Локални Економски Развој у Лапову, очекују се боље одржавање контаката између Општине Лапово, привредника са територије општине, као и потенцијалних домаћи и страних инвеститора. Општина Лапово је члан Националне алијансе за Локални Економски Развој и налази се у процесу цертификације Општина.

Општина Лапово цертификацијом би постала девета Општина / град у Србији са повољним пословним окружењем. Овим би значајно био отворен пут Лапову европским приступним фондовима и развоју саме општине. Значајно је напоменути, да је Лапово и јединствени музеј под ведрим небом. У Лапову добар део становништва је живео и данас живи од рада на железници. Спајајући традицију и садашњост, Скупштина Општине Лапово је својом одлуком прогласила Лапово за “Град музеј железнице”. Сваке године, 14. октобра у Лапову се одржава и Међународна изложба уметника Град музеј железнице.

2015 Општина Лапово и агенција Инфостил. Забрањено преузимање садржаја без дозволе издавача.