mlsuprave-cir
Његошева 18 34220 Лапово, Србија  Teл: +381 34 853 159   E-пошта: office@lapovo.rs

Библиотека Слово

Општинска библиотека “Слово”, Његошева 6а, Лапово 

Општинска библиотека “Слово” је једина јавна библиотека на територији општине. Своју делатност заснива на раду са корисницима и организовању различитих видова културно-просветних програма. Програми  су: књижевне вечери, представљање књига, изложбе, предавања, радионице, хуманитарне и друге акције. У библиотеци постоји Интернет клуб са три рачунара, као и: Дечји кутак, Омладински кутак и Кутак за родитеље. Библиотека у свом Фонду монографских публикација има 20.000 књига. Највише је публикација из домаће и преведене књижевности, следе књиге за децу, па књиге из стручних области. У овом фонду су и књиге на страном језику: француском, немачком и енглеском.

Библиотека велику пажњу посвећује набавној политици, тако да поседује све најактуелније наслове. Пошто се ради о малом броју примерака постојећих наслова, могућа је резервација. Приликом набавке, узима се у обзир Листа жеља, коју су написали корисници. У Фонду серијских публикација у току године Библиотека набавља следеже наслове новина и цасописа: Политику, Политикин забавник, Моју практику, Светлост, Поморавље, Кораке, Липар, Свитак, Панчевацко читалисте,100 личности које су промениле свет, Највећи сликари, Ловац и Печуркица. Из Завичајног фонда читаоцима су доступне књиге, чланци из периодике о Лапову, фотографије и друга некњижна градја. У Некњижном фонду Библиотеке се налазе: картографска, аудио-визуелна и остала градја. У Библиотеци се налази и Легат Вере и Милана Станковића ( коаутора монографије о Лапову) са 660 књига. Библиотека је у 2010. години уписала 618 корисника.

Најбројнији су ученици основне школе- 257. Књиге се позајмљују  на 20 дана- могућ је продужетак рока, лично или телефоном. Одједном се могу позајмити 2 књиге. Чланарина за 2011.  за предшколце и ученике првог разреда основне школе је бесплатна, за остале основце, средњочколце, студенте и незапослене износи 250 динара, за пензионере 300, а за запослене 350 динара. Најактивније кориснике у свим категоријама, Библиотека традиционално наградјује књигом. На улазу у Библиотеку постоји прилаз за хендикепирана лица. Библиотека се бави издавачком делатношћу. Досадашња издања су: Вид ране белег со, зборник 1997.Уздрхтале птице, песме Драгана Обрадовића, 2002. (са “Легендом”, Чачак) Лет из кавеза, роман Милорада Бранковића, 2004. ( са “Легендом”, Чачак) С обе стране брега, зборник 2006. Непролази душе, зборник 2009. Библиотека је објавила наведене наслове захваљујући чињеници да под њеним окриљем већ 15 година ради Књижевни клуб. Клуб тренутно окупља 11 чланова из: Лапова, Баточине, Крагујевца и Велике Плане. Библиотека се бави и информативном делатношћу – корисници су у могућности да да жељене информације добију у усмено, писаној и електронској форми. У остваривању наведених делатности Библиотека сарадјује са просветним установама из Лапова, културним установама из округа и шире и са књижевним клубовима из читаве Србије. Библиотека има три стручна радника: библиотекара и два виша књижничара.

Телефон и факс: 034/852-198
biblioteka-slovo@hotmail.com

Радно време: од 7,30 до 19х, суботом од 9 до 12х
Одговорно лице: Данијела Вулићевић

2015 Општина Лапово и агенција Инфостил. Забрањено преузимање садржаја без дозволе издавача.