mlsuprave-lat
Njegoševa 18 34220 Lapovo, Srbija  Tel: +381 34 853 159   E-mail: office@lapovo.rs
VESTI

O Lapovu

Opština Lapovo se nalazi u centralnom delu Republike Srbije i u Severo-zapadnom delu Šumadijskog okruga kome administrativno pripada i prostire se na 5.522 hektara. Prvi pisani tragovi o Lapovu datiraju iz XII veka
, mada su pouzdaniji oni koji potiču iz perioda nakon Kosovske bitke, gde se naselje pominje kao Hlapova poljana. U Povelji Knjeginje Milice iz 1395 god. pominje se  dobro vojvode Mihajla u Hlapovoj poljani, današnjem Lapovu, na osnovu čega se može zaključiti da je Lapovo naselje srednjevekovnog porekla. Nakon oslobođenja od Turaka otpočinje brzi razvoj naselja Lapovo, pre svega zahvaljujići svom povoljnom geostrateškom položaju. Ukazom kralja Aleksandra Obrenovića, Lapovo je 1896. god. proglašeno za varošicu.

Opština Lapovo ima izuzetno povoljan geostrateški položaj, smeštena je na Koridoru 10, na raskrsnici auto-puta Beograd-Niš. Lapovo, takođe, predstavlja i jedan od najvažnijih železničkih čvorova, na železničkoj pruzi Beograd- Niš- Atina.Zbog svog izuzetnog geografskog položaja, Lapovo se danas nalazi u fazi dinamičnog ekonomskog razvoja, koji je praćen pojavom velikog broja domaćih i stranih investitora.

Jedna od prvih greenfield investicija u Lapovu je „ KRONOSPAN Srb“, austrijska firma pločastih materijala. Prema procenama Agencije za strana ulaganja (SIEPA), to je jedna od najvećih direktnih investicija u 2009.godini, ne samo po vrednosti investicije, već i po broju novih radnih mesta.U Lapovu je otvorena i savremena komunalno-sanitarna deponija „Vrbak“ koja je izgrađena po najsavremenijim ekološkim standardima. Sama investicija je poverena  koncernu A.S.A. sa sedištem u Republici Češkoj. Forma Ideale, Wacker Neuson Kramer, Hodlemayer, Logist Centar, Tir baza DW Oil, Eling, Međunarodni kamp lepih umetnosti i sporta (ECPD i OUN), Centar za rehabilitaciju sa mineralno-geotermalnim vodama (Humanitarna organizacija iz Francuske) su takođe, iskazali nameru da investiraju u Opštini Lapovo. Usvajanjem GUP-a „Lapovo 2020“ stvoren je osnov za formiranje industrijskih zona i za privlačenje stranih investitora.Privredu u Lapovu čine GIK „1.maj“ koji se nalazi u procesu revitalizacije, posle privatizovanja ovog preduzeća, kao i 44 preduzeća i 245  privatnih preduzetnika prema statističkim podacima APR-a.

Okosnicu privrede čine mala i srednja preduzeća među kojima su: KOLOR PRES, EKO GRAFO DUGA, SOMIL, D&N SANI, ALFA, FIT STEP, kao i mnogi drugi koji upšljavaju veliki broj radnika sa teritorije Opštine Lapovo. Privrednici Lapovo su još 2006. godine osnovali „Udruženje privatnih preduzetnika“. Kroz formiranje Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u Lapovu, očekuju se bolje održavanje kontakata između Opštine Lapovo, privrednika sa teritorije opštine, kao i potencijalnih domaći i stranih investitora. Opština Lapovo je član Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj i nalazi se u procesu certifikacije opština.

Certifikacijom Opština Lapovo bi postala deveta opština/grad u Srbiji sa povoljnim poslovnim okruženjem. Ovim bi značajno bio otvoren put Lapovu evropskim pristupnim fondovima i razvoju  same opštine. Značajno je napomenuti, da je Lapovo i jedinstveni muzej pod vedrim nebom. U Lapovu dobar deo stanovništva je živeo i danas  živi od rada na železnici. Spajajući tradiciju i sadašnjost, Skupština Opštine Lapovo je svojom Odlukom proglasila Lapovo za  „Grad muzej železnice“. Svake godine, 14. oktobra u Lapovu se održava i Međunarodna izložba umetnika Grad muzej železnice.

2018 Opština Lapovo i Infostil agencija. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.