mlsuprave-lat
Njegoševa 18 34220 Lapovo, Srbija  Tel: +381 34 853 159   E-mail: office@lapovo.rs
VESTI

Privredni uspesi

Majstori zanata za fabriku slatkiša – Goran Spasojević i Perica Račić izrađuju sve traženiju opremu za proizvodnju kremova i čokolada

Vrsni majstori Goran Spasojević i Perica Račić poznati su po obradi svake vrste metala, ali su postali pravi specijalisti i spadaju među malobrojne u Srbiji koji vrlo uspešno izrađuju sve traženiju opremu za proizvodnju slatkih kremova i čokolada.

Posao je započeo Goran, po struci mašinski inženjer i vlasnik Konstruktivno mašinske radionice “Roda”, uz pomoć kolege Mladena Novićevića iz Rače. Oni su 1999. godine osmislili i napravili prvu mašinu za proizvodnju čokolade, koju je kupila Kuća slatkiša “Srce” u Kragujevcu.

– Posle toga radio sam liniju za “Gold-park” u Mladenovcu, sa kojim sarađujemo već dvanaest godina – kaže Goran.

– Imaju četiri naše linije, a trenutno im pravimo još dve.

Radionica “Roda” se 2004. godine udružila sa mašinsko-bravarskom radionicom “Račić”, mašinca Perice Račića iz Lapova. Perica i Goran danas su tandem kome nema premca u ovom delu Evrope.

– Napravili smo četrdeset mašina za poslastičarnice i fabrike slatkiša širom Srbije – kaže Perica.

– Naše mašine rade u Novom Sadu, Senti, Kanjiži, Velikom Gradištu, Leskovcu, Đakovici, Uroševcu, Novom Pazaru… Radili smo za Crnu Goru, Republiku Srpsku i Federaciju BiH.

Mašine za proizvodnju kremova i čokolada su kapaciteta od deset do hiljadu kilograma slatkiša na sat. Rade se od prohroma i ispunjavaju sve ISO standarde i NASSR pravilnik. Najstrožie kriterijume u pogledu kvaliteta Goran i Perica poštuju i prilikom izrade ostale opreme za prehrambenu industriju, kao što su mlekare, pekare, mesare, klanice.

Skuplje nego u Švajcarskoj

Majstori kažu da je cena njihovog rada sve slabija, jer je materijal kod nas drastično skuplji nego na Zapadu. U Švajcarskoj kilogram košta tri franka ili 2,4 EUR, dok u Srbiji za manje od četiri evra ne može da se nađe. Ipak, ne odustaju od posla. Vele da je najveći uspeh što njihove familije mogu da žive od tog posla.

 

2018 Opština Lapovo i Infostil agencija. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.