Majstori zanata za fabriku slatkiša – Goran Spasojević i Perica Račić izrađuju sve traženiju opremu za proizvodnju kremova i čokolada
Vrsni majstori Goran Spasojević i Perica Račić poznati su po obradi svake vrste metala, ali su postali pravi specijalisti i spadaju među malobrojne u Srbiji koji vrlo uspešno izrađuju sve traženiju opremu za proizvodnju slatkih kremova i čokolada.
Posao je započeo Goran, po struci mašinski inženjer i vlasnik Konstruktivno mašinske radionice “Roda”, uz pomoć kolege Mladena Novićevića iz Rače. Oni su 1999. godine osmislili i napravili prvu mašinu za proizvodnju čokolade, koju je kupila Kuća slatkiša “Srce” u Kragujevcu.
– Posle toga radio sam liniju za “Gold-park” u Mladenovcu, sa kojim sarađujemo već dvanaest godina – kaže Goran.
– Imaju četiri naše linije, a trenutno im pravimo još dve.
Radionica “Roda” se 2004. godine udružila sa mašinsko-bravarskom radionicom “Račić”, mašinca Perice Račića iz Lapova. Perica i Goran danas su tandem kome nema premca u ovom delu Evrope.
– Napravili smo četrdeset mašina za poslastičarnice i fabrike slatkiša širom Srbije – kaže Perica.
– Naše mašine rade u Novom Sadu, Senti, Kanjiži, Velikom Gradištu, Leskovcu, Đakovici, Uroševcu, Novom Pazaru… Radili smo za Crnu Goru, Republiku Srpsku i Federaciju BiH.
Mašine za proizvodnju kremova i čokolada su kapaciteta od deset do hiljadu kilograma slatkiša na sat. Rade se od prohroma i ispunjavaju sve ISO standarde i NASSR pravilnik. Najstrožie kriterijume u pogledu kvaliteta Goran i Perica poštuju i prilikom izrade ostale opreme za prehrambenu industriju, kao što su mlekare, pekare, mesare, klanice.
Skuplje nego u Švajcarskoj
Majstori kažu da je cena njihovog rada sve slabija, jer je materijal kod nas drastično skuplji nego na Zapadu. U Švajcarskoj kilogram košta tri franka ili 2,4 EUR, dok u Srbiji za manje od četiri evra ne može da se nađe. Ipak, ne odustaju od posla. Vele da je najveći uspeh što njihove familije mogu da žive od tog posla.