mlsuprave-lat
Njegoševa 18 34220 Lapovo, Srbija  Tel: +381 34 853 159   E-mail: office@lapovo.rs
VESTI

Tip naselja

DJI01228

Naselje ima dva dela, varošicu (čaršiju) i selo. Lapovo ima dva kraja, Gornji i Donji Kraj. Prvi ne na stranama pomenutih brda i na njihovom prelazu u dolinsku ravan, drugi je u ravnici i jako se primakao reci. Kroz Gornji Kraj prolazi Carigradski Drum a kroz Donji Svilajnački Drum i pruga Beograd – Niš.
Deo Lapova gde Gornji Kraj prelazi u Donji, na mesti gde se ukrštaju železnička pruga i Svilajnački Drum, zove se sredina varošice; a deo te sredine ispod pruge, na samom drumu, predstavlja lapovsku čaršiju.

Kuće seoskog dela podignute sa obeju strana Carigradskog Druma i železničke pruge. Na njima i u sokacima one izgledaju ušorene, ali su podublje u dvoru ispred kojih je voćnjak ili bašta.

Pored Gornjeg i Donjeg Kraja Lapovo (selo) ima Cigansku Malu, koja je u dnu Donjeg Kraja. Krajevi su sastavljeni od mahala ili kućnih grupa većih rodova. U Gornjem Kraju oveće kućne grupe su: Jončići, Prešići, Donići, Mujkovići i Stojanovići; osrednje grupe: Šiškovići, Kulčani, Jovići, Kojanići, Bankovići, Ratkovići, Stanojlovići i Đorđevići; a manje: Krstići (Zaječarci), Jovičići, Stojkići, Stankovići (Knjaževčani), Milići, Živkovići, Petrilkovići, Majstor-Jovanovići, Sokovići i Miličići (Đorđevci).

U Donjem Kraju su najeće kućne grupe: Prešići,Paraćinci, Solunci, Prljići, Kojići i Stojkovići; osrednje: Simeunovići, Gojkovići, Zlatkovići, Zdravkovići, Mutavdžići, Veselinovići, Petrovići, Radosavljevići i Cvetkovići; a omanje: Ignjatovići, Gajići, Gligorijevići (Ilinci), Predići, Damnjanovići, Jovanovići (Nikoljci), Pandurci, Popadići i Tomići.

2018 Opština Lapovo i Infostil agencija. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.