mlsuprave-lat
Njegoševa 18 34220 Lapovo, Srbija  Tel: +381 34 853 159   E-mail: office@lapovo.rs
VESTI

Biblioteka”Slovo”

Opštinska biblioteka “Slovo”, Njegoševa 6a, Lapovo

Opštinska biblioteka “Slovo” je jedina javna biblioteka na teritoriji opštine. Svoju delatnost zasniva na radu sa korisnicima i organizovanju različitih vidova kulturno-prosvetnih programa. Programi  su: književne večeri, predstavljanje knjiga, izložbe, predavanja, radionice, humanitarne i druge akcije. U biblioteci postoji Internet klub sa tri računara, kao i: Dečji kutak, Omladinski kutak i Kutak za roditelje. Biblioteka u svom Fondu monografskih publikacija ima 20.000 knjiga. Najviše je publikacija iz domaće i prevedene književnosti, slede knjige za decu, pa knjige iz stručnih oblasti. U ovom fondu su i knjige na stranom jeziku: francuskom, nemačkom i engleskom.

Biblioteka veliku pažnju posvećuje nabavnoj politici, tako da poseduje sve najaktuelnije naslove. Pošto se radi o malom broju primeraka postojećih naslova, moguća je rezervacija. Prilikom nabavke, uzima se u obzir Lista želja, koju su napisali korisnici. U Fondu serijskih publikacija u toku godine Biblioteka nabavlja sledeže naslove novina i casopisa: Politiku, Politikin zabavnik, Moju praktiku, Svetlost, Pomoravlje, Korake, Lipar, Svitak, Pančevacko čitaliste,100 ličnosti koje su promenile svet, Najveći slikari, Lovac i Pečurkica. Iz Zavičajnog fonda čitaocima su dostupne knjige, članci iz periodike o Lapovu, fotografije i druga neknjižna gradja. U Neknjižnom fondu Biblioteke se nalaze: kartografska, audio-vizuelna i ostala gradja. U Biblioteci se nalazi i Legat Vere i Milana Stankovića ( koautora monografije o Lapovu) sa 660 knjiga. Biblioteka je u 2010. godini upisala 618 korisnika.

Najbrojniji su učenici osnovne škole- 257. Knjige se pozajmljuju  na 20 dana- moguć je produžetak roka, lično ili telefonom. Odjednom se mogu pozajmiti 2 knjige. Članarina za 2011.  za predškolce i učenike prvog razreda osnovne škole je besplatna, za ostale osnovce, srednjočkolce, studente i nezaposlene iznosi 250 dinara, za penzionere 300, a za zaposlene 350 dinara. Najaktivnije korisnike u svim kategorijama, Biblioteka tradicionalno nagradjuje knjigom. Na ulazu u Biblioteku postoji prilaz za hendikepirana lica. Biblioteka se bavi izdavačkom delatnošću. Dosadašnja izdanja su: Vid rane beleg so, zbornik 1997.Uzdrhtale ptice, pesme Dragana Obradovića, 2002. (sa “Legendom”, Čačak) Let iz kaveza, roman Milorada Brankovića, 2004. ( sa “Legendom”, Čačak) S obe strane brega, zbornik 2006. Neprolazi duše, zbornik 2009. Biblioteka je objavila navedene naslove zahvaljujući činjenici da pod njenim okriljem već 15 godina radi Književni klub. Klub trenutno okuplja 11 članova iz: Lapova, Batočine, Kragujevca i Velike Plane. Biblioteka se bavi i informativnom delatnosću – korisnici su u mogućnosti da da željene informacije dobiju u usmeno, pisanoj i elektronskoj formi. U ostvarivanju navedenih delatnosti Biblioteka saradjuje sa prosvetnim ustanovama iz Lapova, kulturnim ustanovama iz okruga i šire i sa književnim klubovima iz čitave Srbije. Biblioteka ima tri stručna radnika: bibliotekara i dva viča knjižničara.

Telefon i faks: 034/852-198
biblioteka-slovo@hotmail.com
Radno vreme: od 7,30 do 19h, subotom od 9 do 12h
Odgovorno lice: Danijela Vulićević

2018 Opština Lapovo i Infostil agencija. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.